Neulotut otsanauhat 5+1Seuraan itse harvakseltaan käsityöblogeja, ja vähän aikaa sitten silmään osui kirjoitus kritisoiden nopeita ja helppoja käsityöprojekteja. Jäin miettimään asiaa, sillä itse etsin jatkuvasti jotakin sopivan pientä neulottavaa iltoihin ja viikonloppuihin. Kirjoittajalla oli ihan hyvä pointti siinä, ettei neuloessakaan tarvitse tuottaa tarpeettomia asioita maailmaan– mutta minä olen sitä mieltä, että pienilläkin töillä on paikkansa!

Itse suosin nimenomaan nopeita ja pieniä projekteja, sillä niistähän saa ihan parhaita lahjoja jouluksi ja synttäreiksi (ellei syntymäpäivä satu olemaan keskellä helteistä kesää). Helppoja töitä en kuitenkaan itse valitse juuri koskaan. Haasteet on kivoja, ja melkein 20 vuoden neulomiskokemuksella kaikenlaiset kirjoneuleet ja palmikkokuviot alkaa olla peruskauraa.

Otsanauhat on neulottu sekä omista ohjeista että Drops Designin ohjeilla.

Yksi pienprojekti ylitse muiden on innostanut erityisesti viime aikoina: otsanauha eli perinteisemmin panta! Yhteen otsanauhaan menee yleensä yksi 25-50 gramman kerä, joten olen uskollisesti neulonut projekteista yli jääneitä parittomia keriä otsanauhoiksi– ihan paras käyttökohde niille! Osaan otsanauhoista käytin materiaalina jopa äidiltä ja isoäidiltäni saamiani jämälankakeriä, joista ei muuten ole haisuakaan mitähän merkkiä ne ovat mahtaneet olla.

Otsanauhan materiaalissa tärkeintä on, ettei se kutita. Ihan niin kuin pipoissa ja hatuissakin. Seuraavaksi olennaisin huomio on, että materiaali sähköistäisi hiuksia mahdollisimman vähän; tähän tarkoitukseen luonnonmateriaalit ovat paras valinta. Itse suosin alpakkalankoja yli kaiken, mutta mikä tahansa pehmeä villa on ihan yhtä hyvä. Villasukkalangoissa on yleensä mukana keinokuitua lisäämään langan kestävyyttä, mutta pelkkään otsanauhaan se on aika tarpeeton lisä.

Ja sitten itse asiaan:

1. Oranssi otsanauha


Neuloin otsanauhan Dropsin Alpaca-langasta (sävy mix 2925, oranssinkirjava). Nauha on neulottu omalla ohjeella käyttäen 2,5 mm puikkoja, sillä oma käsialani tuppaa olemaan löysä. Malli on superyksinkertainen; loin 40 silmukkaa, neuloin 38 keskimmäisellä silmukalla 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta sekä kahdella reunasilmukalla ainaoikeaa. Päättelin nauhan noin 52 senttimetrin pituisena, ompelin päädyt yhteen ja ohuella ompelulangalla kiristin otsanauhan keskeltä neuloksen tiukasti yhteen. Nauhalle tulee näin mielestäni kiva, naisellisempi muoto joka korostaa omia kasvoja kauniisti. Yksinkertainen, nopea ja helppo työ kaikenkaikkiaan!

2. Helmineule-otsanauha


Tämänkin nauhan neuloin omasta ohjeesta, tosin taisin inspiroitua jostakin, mitä näin lehdessä. Lankana tässä on ollut Drops Cotton Merino (sävy 29, merenvihreä). Lanka on tosi kiva otsanauhaan, sillä se on hengittävämmän tuntuinen ja vähemmän kuuma kuin pelkkä villainen otsanauha. Olen käyttänyt tätä pitkälle kevääseen ja aikaisin syksyllä, kun ei ihan vielä ole pipokeli, mutta esimerkiksi tuuli alkaa olla jo viileä.

Tämän neulomisesta on sen verran aikaa, etten osaa ihan tarkalleen kerrata ohjetta; olen aloittanut neuomisen 30 silmukalla helmineuletta, ainaoikeilla reunasilmukoilla, ja noin 13 cm neulottuani kaventanut työn keskeltä 2 silmukkaa. Toistin tämän yhteensä 3 kertaa 3,5 cm välein. Työn ollessa 22 cm korkea, jaoin silmukat kahdelle puikolle, kullekin 12 silmukkaa. Neuloin kummallakin 12 silmukalla 6 cm, yhdistin 12 silmukan osat ristiin yhdelle puikolle, ja jatkoin neulomista peilikuvana alulle; neuloin 2 cm helmineuletta 24 silmukalla, sitten lisäsin 2 silmukkaa työn keskelle 3 kertaa 3,5 cm välein, ja päättelin työn kun puikkojen yhdistämisestä olin neulonut 22 cm. Lopuksi ompelin päädyt yhteen.


3. Harmaat palmikko-otsanauhat


Nämä otsanauhat ovat mielestäni ihan mielettömän kauniita! Ohje on Garnstudion Kara, joka neulotaan puikoilla 3,5 Dropsin Karisma-langasta. Mielestäni ohjeen kuva ei anna oikeutta otsanauhalle, tai sitten käyttämäni jämälangat ovat olleet sen verran ohuempia, että kapeampana tämä nauha tulee enemmän oikeuksiinsa. Niin tai näin, olen itse aivan ihastunut malliin!

Kaunis palmikko levenee keskelle, ja työn kanssa saakin olla aika tarkkana neuletiheydestä, että nauhan pituudesta tulee riittävä. Vaaleanharmaan otsanauhan olen neulonut itselleni, mutta tummanharmaan lahjavarastoon. Siinä meinasi käydä hullusti, kun käyttämäni lanka oli äidin keränloppuvarastosta hakemani yksittäinen, vähän ohjeistusta ohuempi lanka; jouduin työn loppuun neulomaan ainaoikeaa "joustovaraksi", ja silti pelkään, että nauha sopii vain päästään sirommanpuoleiselle henkilölle. No, ensi kerralla teen tämän varmasti paksummasta langasta, tai muokkaan ohjetta vähän pidemmäksi!

4. Roosa palmikko-otsanauha  


Roosa palmikko-otsanauha on neulottu myös Garnstudion ohjeella Annely. Lankana käytin ohjeessa mainitun vastaavaa Dropsin Nord-lankaa (sävy 13, vanharoosa), ihanan pehmeää alpakan ja villan sekoitelankaa joka on vahvistettu reippaalla määrällä polyamidia. Niin kuin yllä jo mainitsin, tällainen vahvistettu lanka on ihan paras ennemminkin sukkiin tai hanskoihin jotka ovat kovalla kulutuksella, pantaan riittäisi ihan pelkkä luonnonmateriaali.

Ohje on varmaankin monimutkaisin kaikista postauksessa mainituista, ja vei ehdottomasti eniten aikaa. Olen kuitenkin tosi ihastunut malliin, joka on ihanan käytännöllinen peittäessään korvat kunnolla ja tiiviisti!

5. Navy valepalmikko-otsanauha


Tällä kuviolla saattaa olla virallisempikin nimi, mutta itse kutsun sitä valepalmikoksi. Se on siis maailman helpoin tapa tehdä palmikkoa, käyttäen hyödyksi silmukoiden yhteen neulomista ja uusien luomista, sen sijaan että käyttäisi apupuikkoa ja silmukoiden siirtelyä. Ohjeena pantaan käytin Garnstudion The Winter Day -settiä, mutta koska itse käytin 50 gramman jämäkerää paksumpaa lankaa kuin ohjeessa mainittu, muokkasin ohjetta kapeammaksi alkuperäisestä. Kuvio on kuitenkin sama, ja idea työssä.

Valepalmikkoon tulee reikä keskelle luodusta silmukasta

Nämä näyttää ihan oikeilta palmikoilta, ilman apupuikkoa!+ Pinkki palmikko-otsanauha


Viimeisenä kurkistus meneillään olevaan otsanauhaprojektiini! Sain käsiini (äidin varastoista, yllätys yllätys) yhden vyyhdin ihanan pinkkiä, käsin värjättyä Madelinetoshin merinolankaa sävyssä Torchere. Lanka on ohutta, ja neulon sitä nyt puikoilla 2, että saan varmasti tiiviin lopputuloksen– kuten sanottu, oma käsiala tuppaa olemaan löysää, jos en kiinnitä asiaan huomiota.

Työhön käytän Garnstudion Morgana-ohjetta, mutta pienellä muutoksella; en itse niin välitä pompuloista töissä, joten jätän nypyt neulomatta ohjeesta. Hyvältä näyttää tähän mennessä!


Tässähän näitä otsanauhoja, toivottavasti tästä joku inspiroituu joulua kohden lahjaprojekteihin! Tai ihan itselle, näistä kuudesta työstä kolme on itsellä omassa käytössä (toki siksi, että moni otsanauha on seilannut jo lahjoiksi mikä missäkin tilanteessa...). Laita kommenttia & kysymyksiä jos haluat tietää lisää ohjeista, langoista tai muokkauksista. 

Rakkaudella, 
E

Kommentit

Suositut postaukset