Vaippavillahousut


Mielettömän herkulliset vaippakuosit <3

Hyvä ystäväni odottaa ensimmäistä lastaan, ja pyysi minua neulomaan villaisia vaippahousuja tulevalle pienokaiselleen. Siis... mitä ihmettä? 

Vaipat on neulottu Garnstudion Nepal-langasta

Itselläni ei ole lapsia, joten homma vaati jonkin verran taustatutkimusta. Villahousuja pidetään siis kosteutta pitävänä kuorena kosteutta imevän sisävaipan päällä, eli siis kyse on kestovaippailuista! Villaisia hahtuvahousuja on tehty varmasti iät ja ajat, mutta mulle ja ystävälleni nämä on ihan uusi juttu. Tietoa löytyi netistä pilvin pimein, mutta parhaaksi koin Kestovaippainfon yleisohjeet.

Ullan ohjeella tehdyt S- ja M-koon vaippahousut

Langat

Villapöksyissä materiaali on se tärkeä juttu, langan pitää olla ehdottomasti huopuvaa. Superwash-käsitelty lanka ei käy, koska se ei huovu, eikä muodosta kosteutta pitävää pintaa käytössä. Käytin itse housuihin vanhoista projekteista jämiksi jääneet Garnstudion Nepal-langat, joka on sekä huopuvaa että pehmeää vauvan iholle. Näitä ei sitten vaan saa missään tapauksessa hukata pesukoneeseen, tai tuloksena on korkeintaan nuken kokoiset pöksyt.

Ullan ohjeesta sovelletut L- ja XL-koon vaippahousut

Jämälangat oli ihan ideaalit vaippoihin, sillä se pakotti keksimään hauskoja kuoseja pöksyihin! Ohjeena resorilahkeellisiin villahousuihin käytin mukaillen ja neuletiheyteen sopeuttaen Ullan Villaviidakon vaippahousu -ohjetta, ja raidallisiin suoralahkeisiin Kestovaippainfon ohjetta. Koska pöksyillä ei vielä käyttökertoja ole takana, niin nähtäväksi jää, kummat toimii paremmin.

Kestovaippainfon ohjeesta sovelletut vaippapösyt

Kestovaippainfon ohjeeseen lisäsin kuminauhakujan vyötärölle ja lahkeensuihin, ja jätin resorin neulomisen siksi pois. Ullan perusohjeella tein raitakuosisen, pallokuosiset ja yhden pintaneulekuviollisen vaippahousun. Erityisesti haarakappaleeseen neulottu 1 o, 1 n -joustinneule näytti söpöltä, ja luulen sen lisäävän istuvuutta käytössä!

Oikean puolimmaiset villahousut on karstattu sisäpinnalta, vasemmanpuoleiset on paljon vähemmän pörröiset

Karstaus

Lopuksi pesin neuleet, niin kuin teen aina, että ne saa venytettyä lopulliseen mittaansa. Tein vaipoille suositellun lanoliinikäsittelyn huuhteluvedessä, sen pitäisi lisätä niiden imukykyä. Villahousujen sanotaan paranevan käytössä, ja niiden sisäänajo ilmeisesti ottaa jonkun verran aikaa, ennen kuin villa alkaa käytössä huopumisen ansiosta kunnolla pitää kosteutta. Tähän avuksi keksin vanhan käsityötunnin kikan, meillä opettaja kehotti hieromaan lapasten sisäpintaa karstoilla hahtuvaiseksi juurikin kosteuden ja tuulen pitävyyttä lisäämään. Ja meillä kun ei karstoja ollut käsillä, niin lemmikinharja ajoi muuten ihan saman asian. Onneksi vaipat menee lemmikkitalouteen nekin!

Kissanharja sopii vallan mainiosti villapöksyjen karstaamiseen

Villahousujen sisäpinnasta tulee ihanan pehmoiset karstaamisen jälkeen

Kommentit

Suositut postaukset