Superkätevät kynsikkäät


Hanskojen neulominen on sekä todella palkitsevaa että hiton haasteellista. Ikäväkseni tämä älypuhelinten aikakausi ja kosketusnäyttöjen yleistyminen on tehnyt hanskoista vähän epäkäytännölliset arjessa. Siksi olen innostunut viime vuosina neulomaan kynsikkäitä ja kämmekkäitä, joita on helpompi käyttää ja joissain tapauksissa nopsempi tehdäkin!

Kaikenlaisia hanskoja ja kynsikkäitä mitä olen neulonut.

Aion esitellä tulevaisuudessa useammatkin kynsikkäät ja myös hanskat mitä olen vuosien mittaan tehnyt, mutta koska perusohje kynsikkäille ja hanskoille on minulla aina sama, teen siitä nyt itsenäisen postauksen jotta pääsen avaamaan ohjetta kunnolla.

Harmaa on näköjään muodostunut lempivärikseni ja -mallikseni kynsikkäisiin. Arjenharmaa on ehkä tylsä, mutta tosi ajaton ja melkein kaikkien takkien kanssa sopiva väri, joten jos epäröit värien kanssa, harmaa on melkein aina varma valinta. No, kyllähän musta värikin toimii, mutta harmaa toistaa neulepinnan kauniimmin mielestäni!

Nämä kynsikkäät on neulottu ihan omalla mallilla, käyttäen Dropsin Big Merino -lankaa (sävy 02, harmaa). Lankaa on ihan superkiva neuloa, ja lopputulos on jämäkkä ja tiivis, juuri sopiva kylmemmille keleille. Itse neulon luonnostani tosi löysästi, joten käytin tähän puikkoja 3,5 mm suositellun 5 mm sijaan– kannattaa itse kokeilla, mikä sopii omalle käsialalle.

Resori 

2 oikein, 2 nurin -resori istuu mukavasti.

Neuloin resorin 40 silmukalla 2 oikein, 2 nurin -joustinneuletta suljettuna neuleena. Resorin korkeus on makuasia, tähän malliin neuloin sen 8,5 cm korkeaksi. Resorin viimeisellä kerroksella vähensin 8 silmukkaa neulomalla kahdeksasta 2 nurin -kohdasta silmukat nurin yhteen. Tällä lailla saan kynsikkään alusta tyköistuvan. 

Peukalokiila

Peukalokiila muodostuu ihan kämmenen alusta asti.

Peukalokiilan lisätyt silmukat muodostavat mukavasti istuvan tilan kädelle.

Teen aina käsineisiini peukalokiilan, langan paksuudesta riippuen lisäämällä 2 silmukkaa peukalon kohdalle joka 2. tai joka 3. kerros. Tässä tapauksessa tein kiilan näin:
  • Resorin viimeisen kerroksen vähennysten jälkeen puikoilla on 32 silmukkaa. Jaa silmukat neljällä puikolla siten, että jokaisella puikolla on 8 silmukkaa. 
  • Neulo neljä kerrosta oikeaa.
  • Neulo seuraavan kerroksen 1. puikolta 2 silmukkaa oikein, tee langankierto, neulo 2 silmukkaa oikein, tee langankierto, neulo kerros loppuun oikeaa.
  • Neulo seuraavalla kerroksella langankierrot kiertäen siten, ettei työhön synny reikiä.
  • Toista lisäykset joka 2. kerros siten, että teet langankierron aina 1. puikon 2 ensimmäisen silmukan jälkeen ja ennen 4 viimeistä silmukkaa. Tee lisäykset yhteensä viisi kertaa, jolloin 1. puikolla on yhteensä 18 silmukkaa.
  • Neulo kiilan viimeisten lisäysten jälkeen kolme kerrosta oikeaa, tai kunnes kiilan korkeus ulottuu peukalon tyveen. Neulo seuraavalla kerroksella 1. puikolta 2 silmukkaa oikein, nosta seuraavat 10 silmukkaa apulangalle ja neulo 6 silmukkaa oikein. Jatka neuloen oikeaa.
  • Seuraavalla kerroksella yleensä huomaat, että 1. puikon nostettujen silmukoiden kohdalla neuleeseen tulee rako kahden ensimmäisen ja kuuden viimeisen silmukan välille. Itse nostan ylimääräisen langan edelliseltä kerrokselta puikolle ja neulon kiertäen oikein luoden uuden silmukan. Toistan tämän luoden yhteensä kaksi uutta silmukkaa. Nyt puikoilla on 34 silmukkaa.

Peukalokiilan korkeus riippuu käden koosta ja mallista. Näissä kynsikkäissä on 6 cm korkuinen peukalokiila, jonka jälkeen olen neulonut 3 cm oikeaa. Neulon sormet aina vaihdellen ja soveltaen, mutta aloitan aina pikkurillistä:

Oikean käden pikkurilli

Pikkurilli alkaa hanskassa selvästi alempaa kuin muut sormet.
  • 3 cm korkeudella peukalokiilan lopusta neulo pikkurilli. Nosta 1. puikon kaikki silmukat, 2. puikon ensimmäiset 4 silmukkaa, 3. puikon viimeiset 4 silmukkaa ja kaikki 4. puikon silmukat apulangalle. Sinulla pitäisi olla nyt 8 silmukkaa puikoilla.
  • Aloita neulomalla 2. puikon silmukoilla, neulo 3. puikon silmukat ja jatka suljettuna neuleena taas 2. puikon silmukoista. 
  • Nosta 2. kerroksen lopussa viimeisen ja ensimmäisen silmukan välistä lanka puikolle ja neulo kiertäen oikein. Luo tällä tavoin yhteensä kaksi silmukkaa. Työssä on nyt 10 silmukkaa.
  • Jatka neuloen 3 cm tai niin korkeaksi kuin haluat. Päättele silmukat löyhästi, ettei yläreuna purista sormia käytössä!
Oma pikkurillini on ehkä vähän outo, mutta sitä silmällä pitäen olen tottunut hanskat ja kynsikkäät neulomaan.

Minun pikkurillini alkaa selvästi alempaa kuin muut sormet (ja on muuten selvästi lyhyempikin, omituista), joten olen alkanut neuloa pikkurillin aina vähän alemmas kuin muut sormet. Jos sinulla on erimalliset kädet, niin suosittelen jättämään tämän kohdan väliin, ja tekemään pikkurillin vähän korkeammalle. 
  • Pikkurillin jälkeen poimi taas kaikki apulangan silmukat, sekä poimi pikkurillin alareunasta 3 silmukkaa. Neulo puikkojen 30 silmukalla 2-3 kerrosta oikeaa.

Oikean käden sormet

  • Siirrä taas 1. ja 4. puikon silmukat apulangalle. Puikoilla on nyt 13 silmukkaa nimetöntä varten.
  • Neulo 1. kerroksen viimeinen ja 2. kerroksen ensimmäinen silmukka oikein yhteen = 12 silmukkaa. Neulo näillä 12 silmukalla 3 cm tai niin korkeaksi kuin haluat. Päättele kuten pikkurillikin.
  • Nosta seuraavaksi 1. puikon viimeiset 4 silmukkaa ja 4. puikon ensimmäiset 4 silmukkaa apulangalta puikoille keskisormea varten. Poimi nimettömän sormen alareunasta 3 silmukkaa puikoille, ja luo 1. kerroksen viimeisen ja 2. kerroksen ensimmäisen silmukan väliin 3 silmukkaa kuten pikkurillissäkin. Neulo keskisormi 14 silmukalla 3 cm tai niin korkeaksi kuin haluat. Päättele kuten edelliset.
  • Nosta loput 8 silmukkaa apulangalle, ja poimi keskisormen alareunasta 4 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena 3 cm tai niin korkeaksi kuin haluat, ja päättele kuten edelliset.
  • Ota peukalokiilan 10 silmukkaa puikoille. Nosta peukalokiilan reunasta 4 silmukkaa, ja neulo suljettuna neuleena 4 cm tai niin korkeaksi kuin haluat. Päättele kuten edelliset.

Sormiläppä

Sormiläppä lisää käyttömukavuutta huimasti

Kun kaikki sormet on neulottu, kynsikkäät ovat periaatteessa valmiit. Itse teen kuitenkin kynsikkäistäni monikäyttöisemmät neulomalla niihin erilliset läpät, joilla voi peittää sormien päät kylmällä kelillä. 
  • Nosta kynsikkään selkäpuolella noin 1 cm pikkurillin juuren alapuolelta 18 silmukkaa. 
  • Luo 22 silmukkaa puikoille. Lisää luodut silmukat 18 nostetun silmukan perään siten, että luodut silmukat lisätään etusormen puolelle nostettuja silmukoita. Pidä huoli, että läpän suuaukko aukeaa sormien puolelle, etkä tee sitä vahingossa väärinpäin! Tämä on välillä aika aivojumppaa saada oikein alkuun.
  • Jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo yksi kerros oikein. Yhdistä samalla silmukat suljetuksi neuleeksi neulomalla luotujen silmukoiden ensimmäinen ja nostettujen silmukoiden viimeinen silmukka oikein yhteen, sekä luotujen silmukoiden viimeinen ja nostettujen silmukoiden ensimmäinen oikein yhteen. Työssä on nyt yhteensä 38 silmukkaa.
  • Kerrosten vaihtumiskohta lasketaan luotujen silmukoiden alusta, 1. silmukka ollen se, joka neulottiin yhteen nostettujen silmukoiden viimeisen silmukan kanssa.
  • 2. kerroksella neulo 22 ensimmäisellä silmukalla 2 nurin, 2 oikein -joustinneuletta, ja lopuilla 16 silmukalla oikeaa. Jatka 2 cm.
  • Jatka neulomalla kaikilla silmukoilla oikeaa, kunnes työn korkeus on 7 cm.
  • Jaa silmukat puikoille uudelleen. Ota 1. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa 4. puikolle, ja siirrä 4. puikon alusta silmukoita 3. puikolle siten, että 4. puikolle jää yhteensä 10 silmukkaa. Jaa silmukat muille puikoille siten, että 3. puikolla on 9 silmukkaa, 2. puikolla 10 silmukkaa ja 1. puikolle jää 9 silmukkaa.
  • Aloita kavennukset seuraavalla kerroksella. Neulo 1. puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen, neulo kunnes 2. puikolla on 3 silmukkaa jäljellä. Nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli (=yksi silmukka kaventui). Toista kavennukset samalla tavalla myös 3. ja 4. puikolla. Yhteensä 4 silmukkaa kaventui työstä.
  • Toista kavennukset joka 2. kerros yhteensä 2 kertaa, ja sen jälkeen joka kerroksella vielä 4 kertaa. Puikoilla on nyt yhteensä 14 silmukkaa.
  • Neulo seuraavalla kerroksella silmukat pareittain yhteen, katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Jätä lankaa ainakin 30 cm jäljelle, jos haluat virkata siitä napinläven läpälle!
Olen saanut huvittuneita kommentteja kynsikkäistäni yleensä löytyvästä peukaloläpästä. Minun mielestäni kynsikkäillä ei ole mitään lämpöarvoa, jos myös peukaloa ei ole suojattu, joten jos omista kynsikkäistäni löytyy sormiläppä, niin niissä on myös peukaloläppä!

Peukaloläppä

Peukaloläppä on ehkä koomisen näköinen, mutta siitä osaa pakkasiltana olla tosi kiitollinen.
  • Nosta peukalosta kynnen puolelta 8 silmukkaa non 1 cm päästä yläreunasta.
  • Luo 10 silmukkaa ja lisää puikoille samalla periaatteella kuten sormiläpässäkin; yhdistä silmukat suljetuksi neuleeksi neulomalla reunimmaiset neljä silmukkaa yhteen, jolloin työssä on yhteensä 16 silmukkaa.
  • Neulo 12 ensimmäisellä silmukalla 1 nurin, 1 oikein -joustinneuletta noin 1,5 cm. Sen jälkeen neulo kaikilla silmukoilla oikeaa.
  • Kun työ on 4 cm korkea, aloita kavennukset 1. puikolla:
  • *Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka sen yli. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen*. Neulo 4 silmukkaa oikein, toista sen jälkeen *--*. Työstä kaventui 4 silmukkaa.
  • Toista kavennukset 2 kertaa joka kerroksella. Neulo jäljellä olevat 8 silmukkaa pareittain yhteen, katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. 
Virkattu nappi

Sormiläpän huipulla on virkattu lenkki, jolla läpän saa pois tieltä silloin kun sitä ei käytä.

Ihan viimeinen silaus on virkata sormiläpän päättelylangasta ketjusilmukoilla napinläpilenkki, ja joko ommella valmis nappi resoriin sopivalle korkeudelle tai tehdä kuten minä, eli virkata pieni nappi samasta langasta ja ommella se kiinni päätellessä. Sitten valmiista kynsikkäästä ei puutu kuin päättely ja vasemman parin tekeminen, ja se on valmis käyttöön!

Rakkaudella,
E

Kommentit

Suositut postaukset